Je mrkev dobrá pro vaše oči?
Od dětství slyšíme, že mrkev je dobrá pro naše oči. Bohužel je to pravda jen do určité míry.
Mrkev je dobrá pro oči – nebo jste už někdy viděli zajíce s brýlemi, aby se dokázal opak? Nejenže toto srovnání není příliš vtipné, ale není na něm nic, na čem by se dalo stavět. A tento zdravotní mýtus nás provází po celé generace až dodnes. Avšak to, co následuje, je pravdivé: mrkev obsahuje velké množství beta-karotenu. To je výchozí látka, ze které chemickou přeměnou vzniká výsledný, důležitý vitamín A. Pokud je tento vitamín ve vaší stravě v nedostatečném množství, může mít negativní vliv na růst a stav vaší kůže a vlasů. V krajních případech může vyvolávat šeroslepost. Avšak většina zrakových vad bývá obvykle výsledek úplně jiných příčin.
Existuje nekonečné množství lidových moudrostí, které se během dětství dostávají do našeho podvědomí. V současnosti lze většinu těchto mýtů jednoznačně vědecky vyvrátit. Avšak některé obsahují alespoň trochu pravdy. A co je lepším příkladem než široce rozšířený zdravotní mýtus „mrkev je dobrá pro vaše oči“. Jaký je důvod pro tvrzení tohoto mýtu? Tato chutná zelenina obsahuje velké množství beta-karotenu. Tato látka je tím, co dává mrkvi oranžovou barvu, ale je také výchozí látkou, ze které chemickou přeměnou vzniká výsledný, důležitý vitamín A, jenž je skutečně dobrý pro naše oči. Nicméně tento střípek lidové moudrosti obsahuje jen zrnko pravdy.
Nutriční odborníci také označují vitamín A jako retinol. Ve skutečnosti je tento název přímo předzvěstí funkce, kterou vykonává v oku. Sítnice oka obsahuje buňky, které vytvářejí černobílý obraz z nejslabšího výskytu světla. Bez retinolu by nikdo neměl schopnost rozlišovat rozdíl mezi světlem a tmou a lidé, kteří musí podstoupit léčení kvůli závažnému nedostatku vitamínu A, jsou dokonce v nebezpečí vyvinutí šerosleposti.
Je pro nás štěstím, že tento typ zdravotních komplikací je v naší části světa velmi vzácný. Navíc je známo, že existuje řada potravin, které jsou dokonce bohatší na vitamín A než mrkev – jako je špenát, zelí nebo hlávkový salát. Zvířecí produkty, jak jsou například játra, sice neobsahují zmíněný prekurzor vitamínu A, ale obsahují samotný vitamín.
Takže, jaký je náš závěr? Pravidelné křoupání mrkve určitě prospívá našim očím, ale nezajistí nám zlepšení zraku, ve které doufáme. Dnes jako i dříve platí, že jedinou věcí, která může skutečně pomoci s většinou zrakových vad, ať je to krátkozrakost či dalekozrakost, jsou dobré brýle.